5 найкорисніших круп

Головна Новини 5 найкорисніших круп

5 найкорисніших круп

До списку найпопулярніших круп в Україні входить гречка, вівсянка, пшенична крупа, рис та пшоно. Саме такі види круп були наділені найбільшою кількістю корисних властивостей. ВООЗ рекомендує регулярно вживати крупи в їжу, які повинні становити основу раціону кожної дорослої людини та дитини: оптимальна частина круп у їжі – близько 40%. Адже в їхньому складі містяться складні вуглеводи, необхідні для поповнення енергії, а також інші важливі елементи, що позитивно впливають на здоров’я людини, її гарне самопочуття.

Компанія RESOURCEGROUP назвала «п’ятірку» найкорисніших круп, які можна придбати на українському ринку.

Гречка

Саме гречана крупа багата на такі важливі компоненти для людського організму, як:

  • протеїни;
  • ненасичені жирні кислоти;
  • кальцій;
  • цинк;
  • вітаміни групи А, В, Е та РР.

На 100 г сирого продукту калорійність становить 310 ккал. При варінні ця кількість зменшується до 132 Ккал. З цієї причини гречана крупа входить до щоденного раціону спортсменів, її вживають в їжу під час дієти, як лікувальної, так і в профілактичних цілях. Лідируючі позиції гречка займає за кількістю заліза у складі. При регулярному вживанні людський організм отримує від 15% добової потреби калію, який буде необхідний зміцнення стінок судин.

Вівсянка

Вівсяна каша вважається одним із важливих джерел вітамінів, мінералів, корисних волокон. У її складі перебувають:

  • антиоксиданти;
  • фолієва кислота;
  • омега-3.

Порівняно з іншими популярними зерновими культурами, у вівсянці відсутній глютен. Важко переоцінити користь цієї каші, оскільки саме вона дозволяє суттєво зменшити рівень цукру в крові, холестерин, оберігаючи шкіру людини від алергічних реакцій.

Завдяки наявності фосфору, кальцію вдається зміцнювати кісткову систему, волосся, нігтьові пластини.

Пшенична крупа

Представлена ​​крупа була виготовлена ​​з меленої пшениці твердих сортів. У складі присутні:

  • вітаміни групи А, В, C, E та F;
  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • цинк;
  • молібден;
  • фосфор.

Крім того, у крупі досить багато харчових волокон, які не перетравлюються та позитивно впливають на ШКТ людини, очищаючи організм від шлаків, важких металів та різних токсинів. Особливо корисна пшенична крупа для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання: вдається зміцнити стінки судин, поліпшити процес згортання крові, привести в норму рівень глюкози.

Пшоно

Пшоно виготовляється із проса. Такі крупи відрізняються великою кількістю вуглеводів та білків, залишаючись при цьому низькокалорійним продуктом. Саме пшоно включено до списку круп, які дозволяють спалювати жири, що особливо важливо під час різних дієт.

Пшоняна каша не тільки нормалізує рівень холестерину в крові, а й також зміцнює імунну систему людини, приводить у норму обмін речовин. У складі пшона немає такого популярного алергену, як глютен, а тому крупа вважається повноцінним гіпоалергенним продуктом.

Рис

Рис насичений вуглеводами, тому його часто називають «паливом» для людського організму. Саме рис бере активну участь у функціонуванні мозку, нервової системи. Ця крупа вважається невід’ємною частиною збалансованої дієти, оскільки у складі відсутні холестерин, натрій та інші шкідливі жири.

Також у складі рису містяться корисні антиоксиданти, які припиняють процес старіння клітин, регулюють рівень цукру в крові. Тому рис особливо корисний для людей із цукровим діабетом.

Щоб отримати максимум користі від вживання круп, необхідно грамотно спланувати власний раціон, в якому обов’язково повинні бути присутніми й інші продукти.